Kedves Látogató

Köszöntelek oldalunkon.
Oldalunkat a mézfogyasztás, ill. a magyar méz népszerűsítése céljából hoztuk létre.
Sok érdekességeket olvashatsz a mézről, méhekről ill. egyéb méhészeti termékekről.
Ha bármi kérdésed észrevételed van, vagy mézet szeretnél vásárolni, akkor ezen az email címen megtalálsz.
mezakezben(kukac)gmail.com

Mézeink

Akácméz, galagonyaméz, selyemfű méz, vegyes virágméz,
egységesen 1500ft/kg

2010. június 22., kedd

A méz

A méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír.

A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket.
Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz.
22 féle makro-, és mikroelem található benne.
Elsősorban C és B vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát.

A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immun gyengeség esetén.
Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek.
Kontraindikációi: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés.


Nevezték királyok eledeleként, emlegették az örök ifjúság elixírjeként, sőt szerelemfokozó
szerként.
Homérosz az istenek ajándékának, Povidius a tudás forrásának, Hippokratész mennyei
csodaszernek titulálta. Eltarthatóságát jellemzi, hogy a fáraók sírjában ehető mézet találtak.
Ellenállhatatlan csemege és jóval több annál.
Minden kisgyermek tudja, hogy a méz egészséges.
Sajnos többnyire ez minden, amit az emberek a mézről és a méhekről tudnak.

Pedig a méhek élete és a méz előállításának módja izgalmas és megigéző.
AMIRE FIGYELJÜNK

  • A mézben számos természetes anyagot találtak így proteint, enzimeket és vitaminokat,amelynek nagy része 40oC felett elvész.
  • Fontos tudnunk, hogy a bolti mézek hőkezeltek, a könnyebb szűrés és töltés miatt, így viszont enzimtartalmuk töredéke a termelői méznek így hát gyógyhatásuk is igen csekély.
  • Árulnak olyan termékeket, amelyek bár a nevükben benne van, egy csepp mézet sem tartalmaznak: törökméz, mézes kekszek.
  • Vásároljunk termelőtől, méhészektől.
  • A méz légmentesen lezárva sohasem romlik meg. De a levegővel érintkezve vizet vesz fel, minőséget jelzi, ahogyan azt számos laikus gondolja. Némely fajta szinte azonnal kristályosodni kezd ilyen, pl. a lóhereméz, repceméz, napraforgó-virágméz stb. erjedésnek indulhat. A méz kikristályosodása is természetes folyamat, és nem a gyenge. A kristályosodás a szőlő- és gyümölcscukor tartalomtól függ, ha a szőlőcukor van túlsúlyban a méz erősebben, kristályosodik.

Tippünk:
  • vízfürdőben óvatosan felmelegítve, -sohasem 40 oC nál magasabb hőmérsékleten- ismét megpuhul, elveszíti kristályosságát.
  • Sokan ugyanattól a fajtaméztől ugyanolyan ízhatást várnak. Mivel a méz a természetben készül a borhoz hasonlóan az íze nem azonos minden évben. A zamatot és a szint az időjárás, az alapanyagul szolgáló növény is meghatározza. Ugyanarra a mézelő növény fajtára más régiókban más-más ízhatás lehet jellemző. Így hát különböző méhészek azonos méze más zamatú és színű lehet. A különböző fajták ízének leírása szinte lehetetlen. Mindenki próbálja megtalálni az ízléséhez a legközelebb állót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése